Opis projekta

Zimska škola kulture dio je projekta Škola kulture koji se provodi drugu godinu za redom. Projekt je zamišljen kao niz interaktivnih radionica u vrijeme Adventa. Radionice su besplatne, a za sudjelovanje na radionicama potrebno je ispuniti prijavnicu. Maksimalan broj djece po radionici je 25, kako bi se svima mogli posvetiti jednako. Radionice se održavaju kroz tri subote u prosincu u prijepodnevnom terminu od 10:00 do 12:00 sati, u kulturnim institucijama Grada Osijeka

Cilj je projekta približiti kulturne institucije djeci od 6 do 12 godina i educirati njihove roditelje i opću javnost o važnosti uključivanja djece u rad kulturnih institucija. Nizom kreativnih radionica djecu će se potaknuti na zanimanje za pisanu riječ i vizualnu kulturu te kreativnost u izražavanju.

Pokrovitelj projekta je Grad Osijek dok su suradnici projekta Gradska i sveučilišna knjižnica OsijekMuzej likovnih umjetnosti Muzej Slavonije.

 

 

Raspored radionica

2. prosinca 2017. u trajanju od 10:00 – 12:00, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

Prva radionica zamišljena je kao uvod u projekt kroz čitanje božićne bajke u ugodnoj i čarobnoj atmosferi koja će malim polaznicima Zimske škole kulture približiti duh i radosti zime i Božića. Nakon čitanja, održat će se radionica izrade putujuće slikovnice ‘Moj grad’, gdje će polaznici uz pomoć volontera imati priliku izraditi vlastite slikovnice/bajke u dijelovima (naslov, pozadina, likovi, tekst…), koji će im služiti za pričanje priče. Jedinstvenost ove radionice ogleda se u tome što će djeca nakon izrade rekvizita iste pohraniti u prigodnu vrećicu te će time stvoriti takozvane putujuće slikovnice, koje će moći ponijeti sa sobom i proizvoljno ispričati svoju priču uz stvorene rekvizite bilo gdje i bilo kada.

9. prosinca 2017. u trajanju od 10:00 – 12:00, Muzej likovnih umjetnosti

Druga radionica zamišljena je kao pravo malo virtualno putovanje Europom, na kojemu će polaznici upoznati običaje za vrijeme Adventa u gradovima Europe. Različitosti pojedinih kultura bit će prikazane kroz fotografije gradova i njihovih znamenitosti u vrijeme Adventa, a sve naučeno polaznici će pokazati u zabavnom kvizu znanja. Polaznici će imati priliku i likovno se izraziti, stvaranjem radova na temu ‘Moje putovanje Europom’, gdje će predstaviti svoje zamisli o tome koji bi grad Europe željeli posjetiti i što bi tamo htjeli vidjeti. Ova radionica za cilj ima upoznati polaznike s europskim gradovima i običajima u vrijeme Adventa te potaknuti znatiželju i zanimanje za različitosti drugih kultura.

16. prosinca 2017. u trajanju od 10:00 – 12:00, Muzej Slavonije

Radionica ‘Advent u Muzeju Slavonije’ zamišljena je kao interaktivna radionica u kojoj će polaznici na kreativan način predstaviti svoje ideje i želje o tome što bi željeli vidjeti i doživjeti u Muzeju Slavonije u vrijeme Adventa. Za svakog će polaznika biti osigurana papirnata kućica koja će predstavljati jednu od dvije zgrade Muzeja Slavonije, te će polaznici iste moći ukrasiti i ispisati svoje želje u unutrašnjosti kućice. Kućice će nakon sastavljanja poslužiti kao ukras na božićnom drvcu Muzeja Slavonije te kao vodilja djelatnicima Muzeja Slavonije o potrebama i željama djece u kontekstu muzejske djelatnosti.

 

Sve informacije mogu se pronaći na Facebook eventu KultAkt: Zimska škola kulture 2017. 

Najava projekta može se pogledati na portalu Osijek031.

* Mišljenja iskazana kroz program i objavljeni sadržaji odgovornost su Udruge KultAkt. Projekt i rezultati istoga ne izražavaju službene stavove Grada Osijeka.