Udruga KultAkt

Programi i projekti

Kreativna škola kulture 2020.

Kultura kritičkog razmišljanja

Kultura kritičkog razmišljanja projekt je namijenjen učenicima viših razreda srednjih škola koji promiče svjesno i sustavno primjenjivanje kritičkog razmišljanja neovisno o problemskoj situaciji.

Kritičko razmišljanje jedno je od najšire primjenjivih vještina, a osnove kritičkog razmišljanja može naučiti i koristiti svatko, neovisno o prethodno razvijenim vještinama, području interesa i stručnom usmjerenju.

Projekt je proveden 2017. godine kada smo učenike naučili koristiti osnovnim alatima i mehanizmima kritičkog razmišljanja te kako ih primjenjivati u svakodnevnim životnim situacijama. Provedene su tri radionice sljedećih tema: razlika između kritike i kritičkog razmišljanja, izvori kao temelji kritičke misli, povijest kritičke misli, logičke pogreške u argumentaciji i kako ih izbjeći, medijska pismenost te mogućnost primjene kritičkog razmišljanja u svakodnevnom životu.

Naši suradnici bili su:  III. gimnazija Osijek, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek, Državni arhiv u Osijeku, Hrvatska udruga nastavnika povijesti i Hrvatska Mensa.

Kultura slobodnog vremena

Održan pod nazivom Škola životnih vještina 2018. godine, projekt Kultura slobodnog vremena nastao je na osnovu ideje da svaka mlada osoba danas mora imati određeni set vještina koje će joj pomoći u svakodnevnom životu. Mladi se često žale na preopterećen obrazovni sustav koji, osim obveznog gradiva, ne nudi učenje vještina koje će biti temelj za lakše snalaženje u svakodnevnim situacijama. 

Projekt je zamišljen kao skup interaktivnih predavanja, odnosno radionica na kojima smo mladima omogućili učenje osnova kuhanja i financijske pismenosti koje su neophodne u svakodnevnom životu. Radionice smo održali na Odjelu za kulturologiju, suradnici projekta bili su Financijski impuls, studenti s Odjela za matematiku i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Kreativna škola kulture 2020.
Kreativna škola kulture 2020.

Kultura zdravog života

Kultura zdravog života projekt je koji obuhvaća skup sportsko-rekreativnih aktivnosti organiziranih u prirodi. Sportsko-rekreativne aktivnosti predstavljaju kanal za educiranje građana o važnosti pravilnog način kretanja, odnosno vježbanja te pravilne prehrane kao jednog od segmenata kulture. Kroz projekt želi se podići svijest o važnosti zdravlja i vođenju zdravog života uz provođenje vremena na kvalitetan način. 

U sklopu projekta 2018. Organizirali smo vježbe istezanja i vježbe za kralježnicu, jogu, pilates i vještina kretanja – parkour, a za to vrijeme u neposrednoj blizini bili su postavljeni štandovi na kojima se se posjetitelji mogli informirati o temama kao što su zdrava prehrana, pravilan način tjelovježbe te opasnosti ovisnosti. Informativni dio manifestacije vodili su doktori medicine, nutricionisti, sportaši, proizvođači zdrave hrane te suradnici uključeni u aktivnosti vezane za sportske i rekreativne aktivnosti – Enerhon d.o.o., PD Zanatlija Osijek, Taekwondo klub Osijek, Protein shop Osijek, Centar osobne moći d.o.o. Osijek, Udruga Ekscentrik Osijek, BP Consulting d.o.o. Čepin, Nogometni klub Osijek, Parkour škola Osijek, Savjet mladih grada Osijeka i Udruga PLANTaža

Škola kulture

Zbog nedovoljne upućenosti osječke mladeži u kulturu, projekti Ljetna škola kulture i Zimska škola kulture pokrenuti su s ciljem upoznavanja djece od 6 do 12 godina s različitim kulturnim institucijama Osijeka gdje ih se, na mnogobrojnim radionicama, potiče da sudjeluju u kulturnim sadržajima. Ovim putem djeca i ostali sudionici dolaze u doticaj s kulturom te razvijaju svijest o važnosti iste na kreativan i zabavan način. Svaka radionica smišljena je od strane KultAkt-ovih volontera uz pomoć suradnika s namjerom da kroz zabavu djeca nešto nauče, tako da na našim radionicama nikad nije dosadno!

Ljetnu školu kulture prvi puta smo proveli u lipnju i srpnju 2016. kada je na projektu sudjelovalo oko 30 mališana. Takav odaziv nas je ugodno iznenadio te smo se pobrinuli da se djeca odlično zabave na našim radionicama. Održali smo radionice u čak 10 osječkih institucija: Muzej Slavonije, Stalni postav školjki i vodenog svijeta, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, Kinematografi Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Umjetnička akademija u Osijeku, Gradske galerije Osijek i Galerija Kazamat, koji su bili vrlo pristupačni i susretljivi te se pobrinuli da djeca nauče puno toga tijekom svojih posjeta. Teme radionica bile su od arheologije, morskih dubina i čuda u knjižnici do umjetnosti, snimanja videa, pripremanja kazališne predstave, itd.

Ljetnu školu kulture, Zimsku školu kulture pokrenuli smo 2016., u prosincu. Oba projekta nastavila su se održavati sve kroz 2019. godinu.

Zimska škola kulture/GISKO

 

OSTALE AKTIVNOSTI I DOGAĐAJI