The plus of Erasmus plus: ideas matching and project management in the youth field, naziv je 2. izdanja petodnevnog tečaja osposobljavanja koji se održao od 21. do 27. svibnja u Oviedu, španjolskoj pokrajini Asturiji. Tečaj je osmišljen kao mjesto susreta osoba koje rade s mladim osobama, projektnim koordinatorima zainteresiranima za rad s mladima i neformalno obrazovanje te početnicima u području programa Erasmus+ mobilnosti mladih.Španjolska Nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije te Agencija Kneževine Asturije, kao organizatori ovog tečaja pobrinuli su se spojiti osobe koje rade s mladim osobama iz 13 zemalja te predstavnike europskih institucija, s ciljem pružanja kompletnog uvida u prilike koje proizlaze iz Ključnih Aktivnosti Erasmus+ programa u području mladih.

Prema riječima voditeljice tečaja, Rebece de Soignie iz organizacije Youropía Oviedo, važno je pripremiti lokalne zajednice na youthquake, takozvani proces u kojem se priprema odrasle osobe i donositelje odluka na nadolazeće mlade generacije kao dio aktivnog civilnog društva. Kako je starenje stanovništva sve učestalija pojava u europskim lokalnim zajednicama, a migracija mladog stanovništva sve češći izazov, jednako prostora za sudjelovanje u civilnom društvu treba biti pruženo odraslima i mladima te je potrebno omogućiti fuziju znanja i prilika za uključivo društvo.

Ključan izazov u prevladavanju ovog procesa jest nedostatak pravovaljanih informacija te prevladavanje teškoća u povezivanju projektnih ideja i potreba s prilikama koje proizlaze iz programa Erasmus+ za mlade. Stoga, razlog organizacije ovog tečaja osposobljavanja jest pružiti uvid mladim osobama i organizacijama koje imaju nedovoljno iskustva, u navedenim područjima, u edukacijske projekte namijenjene mladim osobama.

U sklopu tečaja osposobljavanja, osim Udruge KultAkt, svoj rad usmjeren mladim osobama predstavili su i predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih tijela te obrazovnih institucija iz Španjolske, Grčke, Portugala, Latvije, Rumunjske, Bugarske, Italije, Slovenije, Poljske, Turske, Mađarske i Kameruna.

Tečaj osposobljavanja pružio je sudionicima uvid u sve mogućnosti Erasmus+ programa u području mladih, ali i predstavio najbolje europske projekte/prakse te omogućio formiranje novih dugoročnih partnerstava između sudionika predstavnika organizacija kroz osmišljavanje novih suradnji i projekata mobilnosti.

Ovim putem zahvaljujemo se Agenciji za mobilnost i programe Europske unije za pruženu mogućnost sudjelovanja na tečaju osposobljavanja te za sufinanciranje troška putovanja.

Ema Lutring

Ema Lutring

Marketing

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obvezna polja označena su znakom *