Ljetna škola kulture je projekt namijenjen djeci od 6 do 12 godina s ciljem upoznavanja institucija kulture u Gradu Osijek. Projekt se realizira kroz organizaciju niza radionica koje omogućuju približavanje kulture i umjetnosti djeci na zabavno-edukativan način. Projekt je prvi puta pokrenut 2016. godine.

U organizaciji projekta uključene su institucije kulture koje su nositelji projektnih aktivnosti i radionica s Udrugom KultAkt. Teme radionica su raznolike i temelje se na djelatnosti kulturne institucije u kojoj se ona provodi. Radionice su podijeljene tematski na umjetnost, znanstveno-umjetničko istraživanje, književnost, glumu, glazbu, ples i film. Dinamika održavanja radionica jest kroz 6 tjedana svaku subotu održati radionicu u 2 institucije kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini.

U provedbi projekta uključeni su: Muzej Slavonije Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Stalna izložba vodenog svijeta,Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Umjetnička akademija OsijekKinematografi Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Dječje kazalište Branka Mihaljevića.

Osvrt na Ljetnu školu kulture 2017. 

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja Ljetne škole kulture, ovaj se razigrani dječji projekt vratio i u 2017. Cijeli lipanj i prvi dan srpnja bili su rezervirani za učenje, igru, kreativnost i posjet kulturnim institucijama grada Osijeka.

Radionice su bile besplatne, a broj djece ograničen je na 20 kako bi svako dijete dobilo potrebnu pažnju.

Prvi vikend lipnja, djeca su uz pomoć ručno iscrtanih karata sudjelovala u “Potrazi za blagom Muzeja Slavonije“. Nakon toga je uslijedilo otkrivanje ljepota i opasnosti morskih dubina u Udruzi Gloria Maris, na Stalnoj izložbi vodenog svijeta.

 

Dugi vikend, 10. lipnja iz Tvrđe smo se preselili u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu gdje su se naši mali polaznici upoznali sa šarenim knjigama koje žive u knjižnici te su nakon toga postali pravi mali književnici uz radionicu “Moja prva knjiga”. U Muzeju likovnih umjetnosti upoznali smo se s kolekcionarstvom, a nakon obilaska izložbe bacili smo se u umjetničke vode gdje smo postali i vrhunski slikari. 

 

Treće subote, 17. lipnja posjetili smo Kino Urania. Na radionici “U Kino s Autima”, uz mnoštvo smijeha, zanimljive kostime i rekvizite, snimili smo pravi mali film. Nakon toga smo se ponovno zabavljali iza kulisa Hrvatskog narodnog kazališta, te uz glumu, ples i pjesmu savladali tremu od izlaska na pozornicu.

 

Predzadnje subote, 24. lipnja u Dječjem kazalištu naučili smo kako nastaje lutkarska predstava i sudjelovali u nastanku iste.

 

Zadnjeg vikenda Ljetne škole kulture, 1. srpnja zabavljali smo se s Umjetničkom akademijom koja nam je svima približila kreativnost. Potom smo na radionici Muzeja Slavonije izrađivali vesele mozaike.

 

Samo zatvorenje Ljetne škole bilo je zapravo pravi mali sajam radova. Roditelji i svi zainteresirani posjetitelji mogli su pogledati radove naših malih polaznika. Bila je tu izložba knjiga i likovnih radova te premijera filma.

 

Svakom polazniku pritom je prigodno podijeljena diploma Ljetne škole kulture.

 

Što smo sve radili u Ljetnoj školi kulture pogledajte u našoj galeriji.