S prvim pahuljama snijega stigla nam je još jedna Zimska škola kulture.

Ovogodišnju Zimsku školu kulture započeli smo u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku. U razigranoj atmosferi, kroz priču Kako je snijeg pao, saznali smo što se sve skriva iza zimskih oblaka i kako to nastaje snijeg kojeg toliko volimo. Nakon pričaonice naši su se mali polaznici odvažili na osmišljavanje vlastite putujuće slikovnice, kako bi upravo svojim pričama darivali Grad Osijek, koji je taj dan slavio svoj rođendan. Bilo je tu izrezivanja maštovitih likova, bojenja životopisnih pozadina i osmišljavanja najboljih naslova za male slikovnice. A da priče ne bi ostale zarobljene na papiru, pobrinuli su se naši mali polaznici i uz pomoć izrađenih rekvizita pokazali svoje vještine u pričanju priča. Kući smo taj dan otišli prepuni ideja i toplih priča o prijateljstvu, Gradu i snježnim avanturama.

no images were found

 

Jedva smo dočekali drugu radionicu Zimske škola kulture, koja je prostor Muzeja likovnih umjetnosti pretvorila u pravu malu umjetničku radionicu. Upoznali smo običaje u raznim zemljama Europe u vrijeme Adventa i naučili čestitati Božić na nekoliko jezika. Naši mali vilenjaci putovali su kroz vrijeme i prostor, pa su tako na svom prvom odredištu izrađivali šarene vilenjačke kapice, da bi na drugom dobili svoje pravo vilenjačko ime. Snježni zeleni, žuti uspavani, pahuljasti plavi… vilenjaci na trećem su odredištu izrađivali male božićne čestitkice za svoje najdraže, a potom su se zaputili prema Finskoj i Djeda Božićnjaku, kako bi poslali svoje božićno pismo. Uz put smo malo zastali i izrađivali razigrane snježne kugle. Radionicu smo završili veselim kvizom i rukama prepunim božićnih ukrasa.

no images were found

 

Veselje i kreativnost nastavili smo na zadnjoj radionici Zimske škole kulture koja je za cilj imala potaknuti djecu na promišljanje o tome što bi željeli vidjeti i raditi u muzeju. Bojenjem malih kućica u obliku zgrada Muzeja Slavonije i ispisivanjem svojih želja u unutrašnjost kućica djeca su sudjelovala u stvaranju interaktivnih ukrasa, koji osim što su lijepi, imaju važnost i za muzejske djelatnike.

no images were found

 

Projekt smo priveli kraju svečanim zatvaranjem uz podjelu potvrda i prigodnih poklončića polaznicima Zimske škole kulture.

no images were found

 

Mjeseci pripreme, sastanaka, vrtloga ideja i ljudi napokon su pokazali rezultate. Nama je ipak najdraži onaj sramežljivi, osmijeh na licu naših malih polaznika, kada nauče nešto novo, otkriju da imaju ideju za najbolju priču na svijetu ili pronađu najboljeg prijatelja.

Zimska škola kulture

*  Grad Osijek je pokrovitelj projekta.  Mišljenja iskazana kroz program i objavljeni sadržaji odgovornost su Udruge KultAkt. Projekt i rezultati istoga ne izražavaju službene stavove Grada Osijeka.