The plus of Erasmus plus: ideas matching and project management in the youth field, naziv je 2. izdanja petodnevnog tečaja osposobljavanja koji se održao od 21. do 27. svibnja u Oviedu, španjolskoj pokrajini Asturiji. Tečaj je osmišljen kao mjesto susreta osoba koje rade s mladim osobama, projektnim koordinatorima zainteresiranima za rad s mladima i neformalno obrazovanje te početnicima u području programa Erasmus+ mobilnosti mladih.Španjolska Nacionalna Agencija za mobilnost i programe Europske unije te Agencija Kneževine Asturije, kao organizatori ovog tečaja pobrinuli su se spojiti osobe koje rade s mladim osobama iz 13 zemalja te predstavnike europskih institucija, s ciljem pružanja kompletnog uvida u prilike koje proizlaze iz Ključnih Aktivnosti Erasmus+ programa u području mladih.

no images were found

Prema riječima voditeljice tečaja, Rebece de Soignie iz organizacije Youropía Oviedo, važno je pripremiti lokalne zajednice na youthquake, takozvani proces u kojem se priprema odrasle osobe i donositelje odluka na nadolazeće mlade generacije kao dio aktivnog civilnog društva. Kako je starenje stanovništva sve učestalija pojava u europskim lokalnim zajednicama, a migracija mladog stanovništva sve češći izazov, jednako prostora za sudjelovanje u civilnom društvu treba biti pruženo odraslima i mladima te je potrebno omogućiti fuziju znanja i prilika za uključivo društvo.

Ključan izazov u prevladavanju ovog procesa jest nedostatak pravovaljanih informacija te prevladavanje teškoća u povezivanju projektnih ideja i potreba s prilikama koje proizlaze iz programa Erasmus+ za mlade. Stoga, razlog organizacije ovog tečaja osposobljavanja jest pružiti uvid mladim osobama i organizacijama koje imaju nedovoljno iskustva, u navedenim područjima, u edukacijske projekte namijenjene mladim osobama.

no images were found

U sklopu tečaja osposobljavanja, osim Udruge KultAkt, svoj rad usmjeren mladim osobama predstavili su i predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih tijela te obrazovnih institucija iz Španjolske, Grčke, Portugala, Latvije, Rumunjske, Bugarske, Italije, Slovenije, Poljske, Turske, Mađarske i Kameruna.

Tečaj osposobljavanja pružio je sudionicima uvid u sve mogućnosti Erasmus+ programa u području mladih, ali i predstavio najbolje europske projekte/prakse te omogućio formiranje novih dugoročnih partnerstava između sudionika predstavnika organizacija kroz osmišljavanje novih suradnji i projekata mobilnosti.

no images were found

Ovim putem zahvaljujemo se Agenciji za mobilnost i programe Europske unije za pruženu mogućnost sudjelovanja na tečaju osposobljavanja te za sufinanciranje troška putovanja.