Protekla godina prošla je u iznimno dinamičnom okruženju, dosta smo radili, jednako toliko se družili, ostvarili smo puno novih i osvježili stare suradnje, suočili se s novim promjenama i izazovima, obogatili svoj rad novim projektima i održali ponovno svoje prve projekte. Kako je nemoguće sve staviti u jedan odlomak, pripremite se za malo duži blog post pa krenimo od početka 2017. godine.

Prvi u nizu je projekt Dan kulturne raznolikosti kojim smo 26. svibnja u Perivoju kralja Tomislava okupili 30 domaćih i 30 stranih studenata u svrhu obilježavanja Međunarodnog dana kulturalne raznolikosti. Cilj projekta bio je osvijestiti građane o prisustvu stranih studenata u gradu, spektru kulturnih raznolikosti grada te njegovanje tradicije. Surađivali smo sa: AIESEC Osijek, ESN Osijek, IAESTE Osijek, Proni centrom za socijalno podučavanje i Savjetom mladih grada Osijeka. Projekt je podržan od strane: Kanaan-a, Unifruit d.o.o, Eurodom-a, Euroherc-a. Grad Osijek je pokrovitelj projekta.

no images were found

 

no images were found

 

Ljeto smo pozdravili projektom Kultura zdravog života kojim smo željeli osvijestiti građane kako je pravilna prehrana i aktivan način života isto tako dio kulture. Održan je 17. lipnja u Parku kralja Držislava gdje smo kroz edukativno predavanja, informativne štandove i športsko-rekreativne radionice okupili sve uzraste. Predavanje je održao prof. dr. sc. Jovica Hardi dok su u ostatku aktivnosti sudjelovali sljedeći suradnici: Vege-Lege, Nogometni klub Osijek, Centar osobne moći (dvorana Hangar), Studio „Eccentric“, Parkour Škola Osijek, Taekwondo klub Osijek, Protein shop Osijek, Sportski centar Infinitum, Planinarsko društvo „Zanatlije“, Enerhon (Med bake Rozalije), Savjet mladih grada Osijeka, Udruga PLANTaža. Pokrovitelj je Osječko-baranjska županija te je projekt podržao Grad Osijek.

no images were found

no images were found

 

Ljetna škola kulture se održavala od 3. lipnja do 1. srpnja, projekt kojim nastojimo približiti kulturne institucije djeci od 6 do 12 godina i educirati njihove roditelje i opću javnost o važnosti uključivanja djece u rad kulturnih institucija te promicati zanimanja za pisanu riječ i vizualnu kulturu. Ove godine održano je osam radionica u suradnji s našim suradnicima: Muzej Slavonije, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Kinematografi Osijek, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Umjetnička akademija i Stalna izložba vodenog svijeta (Udruga Gloria Maris). Pokrovitelj je Osječko-baranjska županija, a projekt su također podržali Knjižara i papirnica Advance i Kanaan.

no images were found

no images were found

 

Jesen je obilježio projekt Kultura kritičkog razmišljanja koji je za cilj imao približiti kulturu kritičkog razmišljanja učenicima viših razreda srednjih škola te ih upoznati s osnovnim pravilima, alatima i mehanizmima kritičkog razmišljanja i osposobiti za njihovu primjenu neovisno o problemskoj situaciji.

Održana su tri predavanja u periodu od 28. listopada do 11. studenog u suradnji s našim suradnicima: Tehnička škola Ruđera Boškovića, III. gimnazija , Državni arhiv Osijek, Hrvatska MENSA, Hrvatska udruga nastavnika povijesti i Knjižara Nova.

Učenici su nakon predavanja pod našim vodstvom krenuli u primjenu stečenih znanja na praktičnim zadacima. Izvedba cjelokupnog projekta nastavlja se u sljedeću godinu s novim izazovima.

no images were found

no images were found

 

Zimska škola kulture se održala za vrijeme Adventa od 2. do 16. prosinca. Djeca su unutar kulturnih institucija kroz radionice i radove u duhu blagdanskog okružja izrazila svoja kreativna umijeća. Provedene su tri radionice u prostorijama suradnika: Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Muzej likovnih umjetnosti i Muzej Slavonije. Pokrovitelj projekta je Grad Osijek. Projekt je podržao i Hotel Osijek.

no images were found

no images were found

 

Htjeli bismo zahvaliti suradnicima koji su nam ukazali svoje povjerenje i pružili nam priliku sudjelovanja u organizacijama sljedećih događaja:

Hrvatski tamburaški savez u Osijeku – 40. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

Udruga PLANTaža – ReArt festival 2017. i Tribina „Gospodarske i ugostiteljske aktivnosti organizacija civilnog društva“.

“Drago nam je da smo kroz projekte pokazali da kultura itekako ima svoje mjesto u našem gradu i kako se kultura ne mora zatvoriti samo u kulturne institucije već smo kroz suradnju s njima, ali i ostalim dionicima, pokazali da mladi mogu pokrenuti stvari, a tek smo počeli. Kada se osvrnemo na sve što smo kroz dosadašnji rad prošli, zaista smo zahvalni i ponosimo se svakim novim projektom, komentarom i like-om podrške na društvenim mrežama. Svake godine povećavamo broj naših projekata, suradnji, suradnika, volontera, sponzora zbog čega smo ponosni i to je nešto s čim planiramo nastaviti i kroz 2018. godinu. Shvatili smo kako kroz suradnju možemo napraviti jako dobre stvari”, ocjena je prošle godine naše Diane, voditeljice marketinga.  

Predsjednica Laura zaključuje svojim osvrtom na prošlu godinu: “U 2016. godini smo započeli s idejom koja je prerasla samu sebe i postala prepoznatljiva u našem okruženju, što nam je stvorilo izazov u 2017. jer je cijela godina bila posvećena potrebi brzog učenja i prilagođavanja. Ponosni smo na sve izazove s kojima smo se suočili u 2017. godini i spremni smo za 2018. Kad se osvrnem po svim slikama i sjetim svih projekata koje smo odradili, dobijem motivaciju za daljnje djelovanje, a vjerujem da je tako i svima ostalima. Družimo se u neformalnoj atmosferi, a opet kreiramo kvalitetne projekte kojima donosimo iskustvo svim članovima udruge i svim sudionicima naših projekata. Za takav finalni rezultat potrebno je puno rada i pripreme i sretna sam što smo sposobni sve, pa čak i najdosadnije administrativne poslove pretvoriti u zabavu.”

Zahvale svim našim suradnicima, podržavateljima projekata, sudionicima, članovima te svim onima koji budno prate rad Udruge ili sudjeluju na neki način.

Za ovu godinu želimo jednako dobre suradnje, sklapanje novih, proširenje djelovanja i rada Udruge te Vama želimo još uspješniju godinu!