Dobro se sjećam siječnja 2016. godine, kad smo započele našu avanturu. Prvo planiranje aktivnosti za 2016. godinu odvilo se u nedugo nakon osnutka kad smo se sastale na cjelodnevnom sastanku. E tu je nastala Ljetna škola kulture (u nastavku LJŠK), naš uspješan projekt, naš prvi projekt. LJŠK se temeljio na američkim kampovima za djecu, koji su podijeljeni po temi koju obrađuju, potrebama djece. Ovaj naš kamp bio je namijenjen djeci koja se žele razvijati i učiti u duhu kulture i kreativnosti.

no images were found

Pripreme

Pripreme za LJŠK krenule su u ožujku, kontaktiranjem institucija. U samim početcima osmišljavanja imali smo plan i viziju cijelog projekta, datume i vrijeme radionica, no sve je ovisilo o institucijama suradnicima. Već na prvom sastanku, koncept projekta bilo je potrebno mijenjati odnosno trajanje samog projekta produljiti, što nije bilo veliki izazov. Ali bila je dobra škola, jer tad smo uvidjeli kako je najbitnija fleksibilnost i snalažljivost u organizaciji projekata. Ostale institucije, na naše veliko iznenađenje, pristale su sudjelovati s tek osnovanom udrugom koja promiče kulturu i kreativnost, a to je potvrda našeg rada i naše vizije, zar ne? Svaki nas je djelatnik institucija dočekao sa smiješkom i jednako tako popratio našu inicijativu. Sama ideja prerasla je cijeli naš prvotni koncept, a naši suradnici, kreativni djelatnici, samo su dodavali vrijednosti koje su ovaj projekt učinile tako jedinstvenim.

no images were found

Provedba

LJŠK započela je 3.6.2016., s prve dvije radionice u Muzeju Slavonije te Stalnoj izložbi vodenog svijeta – okupio se velik broj djece, a tražilo se mjesto više. Ovakav prvi dan radionice samo je bio vjetar u leđa za ostala događanja. Slijedile su radionice u suradnji s Kinematografima, Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, Muzejom likovnih umjetnosti, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom, Umjetničkom akademijom te Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića. Svaka radionica bila je posebna na svoj način, a svaka institucija, tj. sami djelatnici na vidjelo i na opće čuđenje mališana prikazali su svoj rad kroz nadasve drugačije i zanimljivije poimanje institucija u kulturi. Tako smo zavirili iza zastora HNK, otvorili sve zanimljive knjige u GISKO, naučili svirati klavir na UAOS-u, i postali glumci u suradnji s Kinematografima.

no images were found

Zatvaranje

Oproštaj od aktivnog mjeseca lipnja, smjestili smo prve subote u mjesecu srpnju – ipak je još većina naših Osječana u gradu u to vrijeme. Zadnji dan djeca su posjetila Galeriju Waldinger i Galeriju Kazamat. Svečano zatvaranje podržali su predstavnici institucija sudionica projekta, te smo se zajedno složili za nastavak suradnje, koji naravno slijedi ove godine.

no images were found

Uspjeh

Kako su na Slavonskoj televiziji istaknuli “…usadili su kulturu u svakodnevicu građana kako velikih tako i onih najmlađih”. Osjećamo se izuzetno ponosno i raditi ćemo na tome da ovaj projekt živi još godinama u našem gradu, ali da se širi i dalje. Jer potrebna nam je mlada publika i potrebna nam je dječja kreativnost za kojom vapimo.

Vidimo se na Ljetnoj školi kulture 2017.! 

Tekst: Ivona Maršić