Moj prvi doticaj sa udrugom KultAkt bio je kroz volontiranje na projektu Ljetna škola kulture koji je trajao oko mjesec dana. Za KultAkt sam saznala od trenutne članice udruge, a i osnivačice su (bivše) studentice Odjela za kulturologiju na kojem i sama studiram te nije bilo potrebno puno vremena prije negoli je vijest o kreativnim idejama i projektima ove udruge došla i do mene. Zbog prijašnjih pozitivnih iskustava sa volontiranjem u raznim ustanovama odlučila sam se prihvatiti još jednog izazova i novog iskustva koji su svakako vodili novostečenim poznanstvima i mnoštvu naučenih stvari, od toga kako osmisliti dječju radionicu do samog rada sa djecom. A opuštena (radna) atmosfera samo je pridonijela mojoj odluci da ostanem volonter u KultAktu.

no images were found

U Ljetnoj školi kulture, djeca su imala priliku posjetiti kroz šest tjedana, uz naše i stručno vodstvo, deset različitih kulturnih institucija kao što su Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Muzej likovnih umjetnosti, Muzej Slavonije, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Muzej školjaka i vodenog svijeta Osijek i mnoge druge. Za svaku instituciju osmislili smo radionice za djecu povezane sa tematikom i svrhom određene kulturne ustanove te je trebalo razraditi što više ideja kako zainteresirati djecu i na zabavan ih način naučiti nešto o kulturi. Bilo je tu puno mozganja, sastanaka, timskog rada, a članovi udruge, tada još uvijek studenti, svojim su usmjeravanjima pokazali stručnost kojom su mogli konkurirati menadžerima s diplomom. Od promocije projekta putem letaka, društvenih mreža, organizacijskog dijela i suradnje sa kulturnim ustanovama do komunikacije s roditeljima i djecom sve je u konačnici rezultiralo uspjehom koji su popratili i mediji. Mi volonteri, zajedno s članovima udruge koji su osmislili ovaj projekt, tih šest tjedana potrudili smo se oživjeti grad Osijek i svoj zainteresiranoj djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole (koji puta nam se pridružilo i koje mlađe dijete) omogućiti učenje kroz igru i stjecanje prijatelja na novi način, bez odlaska na more.

no images were found

Smatram da smo imali posebnu priliku raditi s djecom i pokušati im već u ranoj životnoj dobi ukazati na važnost kulture i da ona nije nešto dosadno i nepristupačno u zabačenim prostorima muzeja ili knjižnica. Kao studentica koja je pri kraju studija knjižničarstva vidim sudjelovanje na ovom projektu kao odlično iskustvo u radu s djecom koji će biti sastavni dio mog budućeg posla te mi je drago što sam imala priliku upoznati ove kreativne ljudi koji su jedni od onih koji pokreću grad Osijek.

Valentina Stantić