Prva iskustva s volontiranjem u KultAkt-u bila su neformalna. Naime, poznanstva sa osnivačima dala su mi jedinstvenu priliku da sudjelujem u nekim aktivnostima u samim početcima, kao što je prenošenje teških stvari ili obavljanje sitnijih obaveza u svrhu rasterećivanja stresiranih članova. No ništa od toga mi nije bilo teško, jer sam vidio njihovu ambiciju i želju da naprave promjenu u ovom malom, zaboravljenom gradu na istoku Hrvatske. Osim toga, vidim ih kao mlade, sposobne ljude kojima realnost društvenog života nije umanjila voljni moment ni optimizam. Te vrline su odlučili proširiti kroz područje koje jedino može dati poleta ljudskom duhu i osvježiti boje našeg grada – kulturu.

Iako sljedeći volonterski angažmani uključuju formalnu notu članstva u Udruzi, i dalje su zadržali ležernu, opuštenu atmosferu prijateljske suradnje. Prvi od takvih slučajeva je bilo sudjelovanje na Pikniku kulturalne raznolikosti, gdje sam s prijateljima bio zadužen za glazbenu atmosferu. Unplugged svirka na livadi s još gomilom mladih teško može zvučati kao nekakva ozbiljna obaveza, a mi smo ju vidjeli kao dobru zabavu i čisto uživanje. Jedna takva jednostavna aktivnost može učiniti puno za kulturni život grada, jer su mladi izvučeni iz ugostiteljskih objekata u parkove, što u Osijeku zbilja predstavlja ugodnu promjenu. Cilj je bio pokazati kulturalnu raznolikost našeg grada, kao i osvijestiti domaćine o broju stranih studenata na razmjeni. I tako, uz malo truda i kreativnosti, imali ste park ispunjen mladima koji se druže i uživaju na suncu.

no images were found

Drugu priliku za volontiranje dobio sam na Ljetnoj školi kulture, organiziranoj za naše najmlađe buduće kreativce i kulturnjake. U razdoblju od 6 tjedana djeca su posjetila 10 različitih institucija. U tom razdoblju, kroz kreativne i zabavne radionice, djeca su imala priliku ugledati kulturne ustanove u novom svjetlu. Ovaj projekt mi je posebno blizak jer je izravno povezan s mojom strukom – pedagogijom.  Tad sam već imao praktičnih iskustava u vođenju radionica za djecu, a LJŠK mi je dodatno obogatila dotadašnji opus znanja. Svaka radionica je prilika da učite zajedno s djecom, da improvizacijom zaobiđete potencijalne probleme i stvorite bolji odnos s malim posjetiteljima.

no images were found

Fotograf: Kristina Kovačević

Kao stalni član Udruge KultAkt, spreman sam učiti od drugih i učiti druge. Budućnost će biti oblikovana našom sposobnošću dijeljenja informacija i znanja, kao i umrežavanjem u svrhu postizanja određenih ciljeva. Kroz svaki projekt možemo razviti specifičan skup vještina koje su korisne i primjenjive, i time ponijeti sa sobom dio kulture koja će dalje rasti i razvijati se, čineći time Osijek suvremenim gradom s jakom kulturnom scenom.