Piknik kulturalne raznolikosti (svibanj)

Projekt je nastao u suradnji s udrugama AIESEC Osijek, ESN Osijek, IAESTE Osijek, Proni centrom za socijalno podučavanje, udrugom PLANTaža i Savjetom mladih grada Osijeka.

Cilj projekta je pokazati kulturalnu raznolikost našeg grada, kao i osvijestiti domaćine o broju stranih studenata koji su trenutno na razmjeni u Osijeku. Uz malo truda i kreativnosti, želja nam je ispuniti osječke parkove mladima koji se druže i uživaju na suncu, umjesto u kafićima.


Kultura zdravog života (lipanj)

Kultura zdravog života jest projekt koji obuhvaća skup športsko- rekreativnih aktivnosti organiziranih kroz jedan dan u prirodi. Športsko-rekreativne aktivnosti predstavljaju kanal za educiranje građana o važnosti pravilnog način kretanja/vježbanja te pravilne prehrane, kao jednog od segmenata kulture. Kroz projekt se želi podići svijest o važnosti zdravlja i vođenju zdravog života kroz provođenje vremena na kvalitetan način. U sklopu projekta organizirat će se vježbe, a za to vrijeme u neposrednoj blizini bit će postavljeni štandovi na kojima će se posjetitelji moći informirati o temama kao što su zdrava prehrana, pravilan način tjelovježbe te opasnosti ovisnosti. Informativni dio manifestacije vodit će doktori medicine, nutricionisti, športaši, proizvođači zdrave hrane te suradnici uključeni u aktivnosti vezane za športske i rekreativne aktivnosti.

Cilj projekta je kroz različite športsko-rekreativne aktivnosti na otvorenom približiti ljudima aktivan život i važnost zdrave prehrane. Okupiti rekreativce i stručnjake koji bi prenijeli svoja nutricionistička znanja i vještine bavljenja fizičkim aktivnostima zainteresiranim građanima.


Ljetna škola kulture (lipanj i srpanj)

Ljetna škola kulture je projekt namijenjen djeci od 6 do 12 godina s ciljem upoznavanja institucija kulture u Gradu Osijeku kroz organizaciju niza radionica koje omogućuju približavanje kulture i umjetnosti djeci na zabavno-edukativan način. Projekt je prvi puta pokrenut 2016. godine, a u organizaciji projekta uključene su institucije kulture koje su nositelji projektnih aktivnosti i radionica s Udrugom KultAkt. Teme radionica su raznolike i temelje se na djelatnosti kulturne institucije u kojoj se ona provodi, stoga su radionice podijeljene tematski na umjetnost, znanstveno-umjetničko istraživanje, književnost, glumu, glazbu, ples i film. Dinamika održavanja radionica jest kroz 6 tjedana svaku subotu održati radionicu u 2 institucije kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini. U provedbi projekta uključeni su: Muzej Slavonije Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Stalna izložba vodenog svijeta, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Umjetnička akademija Osijek (Sveučilište u Osijeku), Kinematografi Osijek, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića te Gradske galerije Osijek.


Kultura 65+ (rujan)

Projekt „Kultura 65+“ namijenjen je umirovljenicima grada Osijeka i okolice, kako bi na kreativan i interaktivan način upoznali rad kulturnih institucija te svojim djelovanjem stvarali i učili nove vještine. Cilj ovog projekta je potaknuti umirovljenike da postanu dio aktivnog grada, te da svoje slobodno vrijeme iskoriste na kreativan i koristan način. Kroz ovaj projekt umirovljenici će se naučiti kreativno, likovno, pjesnički, glumački, i istraživački izražavati. Na ovaj način moći će si ispuniti snove o nekom drugom zanimanju te saznati što to djelatnici u kulturnim institucijama rade na koji način djeluju na kulturu te na koji način uključuju građenje u oblikovanje iste.


Zimska škola kulture (prosinac)

Ovaj projekt dio je proizvoda udruge KultAkt pod nazivom Škola kulture, opći cilj ove inicijative je poticanje djece i njihovih roditelja na aktivno sudjelovanje u kulturi grada Osijeka. Projekt je namijenjen djeci nižih razreda osnovne škole od 6 do 12 godina, te će se održavati u vrijeme Adventa. Djeca imaju priliku kroz interaktivne radionice u prostorima kulturnih institucija u interakciji s djelatnicima na kreativan i jednostavan način naučiti povijest kulture u gradu Osijeku, što to rade djelatnici u kulturi te na koji način postati dio kulture i aktivno sudjelovati u izgradnji iste. U ovom projektu uz djecu cilj je utjecati i na roditelje, te i njih potaknuti na češće posjete kulturnim institucijama te ih potaknuti da u odgoj svoje djece uključe okruženje koje im daje priliku da se njhova djeca oblikuju u kulturne mlade ljude svjesne svoga okruženja. Projekt će se odvijati u četri kulturne institucije u Tvrđi, povijesnom dijelu Osijeka gdje se održava i manifestacija „Advent u Tvrđi“. Radionice će se održavati petkom od 16:00 do 19:00. Na svakoj će radionici sudjelovati po 20 djece, te sveukupno će na projektu aktivno sudjelovati 80 djece.